Breed

Kezdem azzal, hogy nem is Ausztráliából származik, hanem Amerikából. Az ausztrál juhászkutya (becenevén: aussie) közepes méretű, és nem lesz akkora mint egy németjuhász, maximum 25-30 kilós felnőtt korában is. Elsőre inkább hasonlíthat egy  border collie-ra vagy egy angol juhászkutyára. Európában nem is igazán gyakori, de Amerikában már sokkal inkább, náluk ez a 17. leggyakoribb kutya.
Az aussie-k nagyon aktív és okos kutyák, de tényleg! Rengeteg séta, futás, terelés és játék kell nekik, és még az sem meglepő, hogy komoly feladatokat is vállalnak, mint például mentés, nyomozás, terápia vagy akár rendőrkutyának is kiválóak. Kutyasportokban szintén nagyon ügyesek és a frizbizésről, mutatványokról híresek igazán.
4 féle színű aussie-kal találkozhatunk:

  • fekete
  • piros (májszínű)
  • red merle
  • blue merle (ilyen színű Eagle)

Sok aussie hosszúfarkú, de a legtöbbnek inkább úgynevezett bobtailje van, ami nagyon rövid, olyan mintha le lenne vágva. Később ahogy nő a szőrük, úgy kicsit körbenövi majd, és egy pompomra fog hasonlítani.
És hát ne feledkezzünk el szépségükről se. Az aussie-k számos szépségversenyt nyernek meg, leginkább a merle-k. Talán mert az ő színeik a legkülönlegesebbek.
Egész jól kijönnek gyerekekkel, nagyon barátságosak. Igazi családtagok. Minél jobban szeretjük őket, annál jobban fognak minket is szeretni.
És még egyszer: naponta több órát kell velük foglalkozni aktívan, de megéri, mert annyira édesek.

Fajtiszta Eagle 

No comments:

Post a Comment